Благодаря за отговора и оделеното време!
Здравейте,
искам да помоля за съвет, ако някой има повечко опит с майки с породени деца. Стуацията при нас е следната:
Имаме служителка, която в момента до 19.06.2023г. е в оптуск по чл.163 от КТ и получава обезщетение при бременност и раждане по чл.50 ал.1и ал.5 от КСО за остатъка от 410дни. Междувременно е отново бременна с второ детенце. Терминът на второ дете е през Август 2023г.
Ако сега излезе в болничен, какво ще стане? Ще има ли право на обезщетение по чл.50А от КСО?
Здравейте!
           На дружеството Х АД му предстои подписване на Договор за дистрибуция с румънско дружество, с което ще работи регулярно. Стоката ще бъде доставяна на територията на Република Румъния. (Х АД работи изцяло по банков път, няма продажби в брой.) Във връзка с това, Х АД ще издава за всяка доставка фактура по банков път, отложено плащане 30 дена (примерно), в едно с всички необходими съпътстващи документи. Преди 30-тия ден на отложено плащане румънската фирма ще предоставя банков чек на Х АД, с който да се разплати. Банковият чек ще бъде депозиран в българска банка и съответно ще бъде заверена банковата ни сметка със съответната сума.
              При получаване на сумата по банковата ни сметка, във връзка с депозирания чек, трябва Х АД  да издаде касов бон?

Според чл.25 ал.1 т.1 от Наредба Н-18 и чл.118 ал.3 от ЗДДС касов бон трябва да се издаде, но все пак искам да чуя и вашето мнение?
Здравейте,
имам следния казус: предоставяме гориво на отговорно пазене в бензиностанцията на наш клиент. Имаме договор за това с него. В следващите два месеца поетапно ще му бъде прехвърлена собствеността с приемо-предавателен протокол и фактура. Мислите ли, че ще има проблем от гледна точна на ЗДДС. Трябва ли да начисля и внеса ДДС-то в момента на предаване на горивото или в момента на прехвърляне на собствеността..... :blush:
Благодаря!
Такъв коментар чух на презентацията, която направиха НАП предната седмица по въпроса "данък уикенд". Но при коментар с нашия одитор, той изказва мнение, че  трябва да има издаден пътен лист и то ръчно, за да се признае разхода. Излизайки от презумцията, че в колата няма комп на който да си напише пътен лист и разпечата пътния лист......
Здравейте,
трябва ли пътния лист (пътна книжа) задължително да бъде изготвена на ръка? Може ли да бъде оформена на екселска таблица, след това разпечатан и подписан? Данъчните биха ли приели "такъв" пътен лист? Някой има ли опит в това?

Благодаря! :blush:
Според мен могат да ви глобят. Някъде четох подобен казус. Закона влезе в сила на 05,08,2016 (мисля беше). Обезпечение трябва да се внесе 7- дена преди дан.събитие. А вие сте имали продажби през 08,2016г. Това, че ни беше отпуснат едномесечен срок да представим обезпеченията е отделен въпрос.
Според мен е трябвало да предоставите обезпечение до 07,09,2016 на база продажбите за 08,2016 и след като сте спрели продажбите да си го оттеглите.  :blink:
Правилно ли разбирам-мога да го отсроча за счетоводни цели в следащи години, но за данъчни цели да го призная сега през 2016г.?
Здравейте,
имам следния казус, ако някой е имал нещо подобно нека пише.  :wink1:
В каря на тази година изтича давностния срок на вземания-за около 50 хил.лв. Имам възможност да ги дам на счет. разход и с тях да намаля печалбата за 2016г. Ще ми бъдат и признат данъчен разход и няма да се налага да ги давам в корекция.
Но..... тук идва чуденката ми :blush:-(поради определени причини) имаме нужда от по-голяма балансова печалба. Ако не ги изпиша като текущ счетоводен разход за 2016 (за да не намаляван счет.печалба), но коригирам в посока намаление с тях данъчната печалба (с цел плащане на по-малко данък), мога ли да ги оставя да си стоят в някоя разчетна сметка (411)?  И евенуално след някоя друга година (когато се посъбере неразпределена печалба от мин. години) директно 122/411, примерно? :question:
Сега звънях на нац.телефон. Да депозираме Заявлението (което е към Проекто-правилника) в деловодството на съответното ТД на НАП. Имало готови указания които до часове щели да се качат на сайта на НАП.
Тъй като гледам и утре няма да приемат Правилника към ЗДДС. Какво ще правим? Как ще си декларираме обезпеченията?
А носи се слух, че срока щял да се удължи до Октомври?!?  :noexpression:
Не е публикуван правилника в ДВ.  :noexpression: Не знам какво да пиша и да коментирам. Не си представям и как ще стане на практика внасянето на обезпеченията, като остават броени дни до крайния срок.
Аз умувам над предложения ми текст на банкова гаранция и се чудя кой, аджеба, да е бенефициента: ТД или офиса, който е към нея и обслужва дружеството. Клоня към ТД ... И къде реално ще се внася?

Аз имах същия въпрос. Отговора който получих от нац.телефон беше: ТД на НАП. А относно банката на бенефициера-съответната банка в която си внасяме ДДС-то всеки месец.

Най-рано могат да приемат правилника в петък. Ако го приемат на 02,09,2016г., дали можем да депозираме банк.гаранция на 02,09,2016г. или правилника ще влезе в сила от следващия ден и това означава чак на 07,09,2016г.(последния ден):)
След като звънях неколкократно на Националния телефон на НАП, няколко обаждания до НАП Варна и посещение на офис Русе-установих: никой нищо конкретно не знае; указания щели да получат към края на месеца  :good:........

Нещо друго се зачетох:

"Лица, които нямат задължение за предоставяне на обезпечение......
лице, което е изпълнило изискванията на чл. 118, ал. 6 от ЗДДС – само за доставките му, отчетени по реда на същата законова разпоредба"

означава ли, че бензиностанциите не трябва да правят обезпечение за продажбите си, но трябва да направя обезпечение на наличните горива към 30-число, които се намират в резервоарите, не основание чл.176в ал.3 т.3 :hmmm:?
Здравейте! Все още не виждам да има публикувани Указания, относно обезпеченията за течните горива. А наближава крайния срок. Как ще опрделите сумата на обезпечението? Някой имали повече инфо? Благодаря!  :wink1: